Hoe mijn vriendschap met 9292 verwatert

Ik hou van openbaar vervoer. Of het nou de trein naar Tilburg, de bus naar Barkpad of de U-bahn naar Uhlandstraße is.  En misschien schiet ik ook wel een beetje door. Voor een simpele reis van A naar B gebruik ik tegenwoordig al snel drie of vier verschillende apps.

06-9292
Ik was bijna 8 jaar oud toen de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven het informatienummer 06-9292 in het leven riepen. Voor een halve gulden (zo'n 23 eurocent) per minuut kreeg je via dat nummer een operator aan de lijn die je een reisadvies gaf van deur tot deur. Bedenk: dit was 1992. Het internet bestond alleen nog maar in de wetenschapskatern van de krant. En wij hadden thuis geen auto.

In de dressoirlade van mijn moeder lagen twee verschillende busboekjes en een spoorboekje met losse aanvullingen en correcties. Een reis plannen deed je met pen en papier. Busboekje open, je lijn en halte opzoeken, kijken hoe laat je vertrekt en hoe laat je bij je overstaphalte bent, opschrijven, doorbladeren naar de tweede lijn, je aansluiting noteren, etcetera. Omdat onze dressoirlade goedkoper was dan bellen met 9292 gebruikten we dat nummer de eerste jaren nauwelijks.

Dat past niet in de computer, mevrouw
Van deur tot deur plannen lijkt ideaal, maar daar zit hem vanaf het begin ook de grote zwakte van 9292. Dat ondervond Els Goudriaan bijvoorbeeld in 1994 toen ze naar de hoofdingang van het Kralingsebos in Rotterdam wilde. "Dat past niet in de computer, mevrouw", was het antwoord van de operator. Die had een straatnaam en huisnummer nodig. En dat probleem bestaat vandaag nog steeds. Wie op 9292.nl als eindbestemming Kralingsebos intoetst, krijgt alleen de daar gevestigde manege als optie. Een verbetering, maar Google Maps doet dat een stuk beter. 

Desondanks is 9292 - zeker sinds de lancering van de website, inmiddels bijna vijftien jaar geleden - dé informatiebron voor reizen naar onbekende plekken. Het begint me te duizelen als ik probeer te bedenken hoe vaak ik in die tijd de online reisplanner heb gebruikt. Ik kon - en kan nog steeds - niet zonder.

De bus vertrekt te vroeg van het station en mijn halte is kwijt
Maar 9292 raakt langzamerhand zijn glans kwijt, en niet alleen door Google Maps. Als het gaat om realtime-informatie heeft 9292 de slag al verloren van apps als OVinfo. Hoewel er geen planningsmodule in die app zit, geeft hij me de allerlaatste en meest nauwkeurige informatie. De 9292-app doet dat alleen als hij daar zelf zin in lijkt te hebben, geeft geen informatie over de huidige locatie van de bus en weigert sommige overstapmogelijkheden te geven.

Een grappig voorbeeld: iedereen weet dat een bus nooit eerder vertrekt van het station dan de dienstregeling aangeeft. Iedereen, behalve 9292. Als een bus eerder aankomt op Amsterdam Centraal, laat de app hem vaak te vroeg beginnen aan zijn volgende rit. Een willekeurig geplande reis bevestigt:

En dan heb ik het nog niet gehad over buslijnen die willekeurig verdwijnen uit de app. Als lijn 34 niet tussen mijn reisopties zit, dan is het weer zover. Dan weet ik dat mijn halte (Barkpad) of de hele buslijn weer eens vergeten wordt door 9292. Al plan je je reis rechtstreeks vanaf de halte, dan nog moet je een halte verder lopen en een andere bus nemen. Die reisinformatie komt volgens 9292 van de vervoerder in kwestie. Maar als ik bij GVB informeer krijg ik te horen dat zij niets hebben aangepast. "Waarschijnlijk krijgt u van 9292.nl op dat moment de snelste route door", zegt een naamloze medewerker per e-mail tegen beter weten in.

Hoe ik mijn reis plan
Om zo snel mogelijk van A naar B te komen gebruik ik tegenwoordig meerdere apps. Een voorbeeld: ik reis van Utrecht Centraal naar mijn huis. Daar komt 9292 soms niet meer aan te pas. In Utrecht gebruik ik de NS Reisplanner Xtra om te kijken of mijn trein vertraagd is en van welk spoor hij vertrekt. Vervolgens open ik OpenOV om te zien hoe lang de trein is, zodat ik weet op welke plaats op het perron ik kan staan. 

Als mijn trein Amsterdam binnenrijdt open ik OpenOV opnieuw. Misschien vertrekt er vanaf station Amstel zo wel een bus naar mijn huis. Is dat niet zo, dan blijf ik zitten tot Centraal. Vlak voor aankomst probeer ik mijn reis naar huis te plannen met 9292. Vaak zonder succes: er ontbreekt weer eens een lijn of de informatie is niet actueel. En dus open ik opnieuw OpenOV, voor een lijst met actuele vertrektijden. En om te kijken of er stiekem toch geen overstap is op het Buikslotermeerplein, zodat ik praktisch naast mijn huis kan uitstappen.

Ben ik een ov-nerd?
Natuurlijk ben ik een beetje een nerd als het op openbaar vervoer aankomt. Als ik mijn reis met 2 minuten kan verkorten, dan doe ik dat. Als een vertraagde bus ineens een overstap mogelijk maakt, dan laat ik die kans niet schieten. Ik voel me zo langzamerhand slimmer en creatiever dan 9292. De liefde bekoelt, de vriendschap verwatert. 9292 staat nog maar op 3 in mijn lijstje, en dreigt binnenkort naar 4 te worden verstoten.

Overzicht van apps

 • OVinfo (Android)
  Ja, ik ben die jongen die zijn OV-chipkaart pakt net vóórdat de bus de hoek om komt. Dit is de beste app ooit gemaakt, ondanks het lelijke thema. Real-time aankomst- en vertrektijden van vrijwel elke bus, trein, tram, metro en veerpont in Nederland. Per halte, lijn of rit. En treinsamenstellingen - alleen handig als je snapt wat termen als VIRM4, SLT6 en ICM3 betekenen.
 • NS Reisplanner Xtra (Android / iPhone)
  Deze app heeft de beste actuele aankomst- en vertrektijden van mijn trein. Ik gebruik hem ook vanwege de schattige drukte-indicator en storingsinformatie.
 • 9292 (Android / iPhone)
  Deze oude vriend is nog steeds van harte welkom als ik ooit naar aan kampeerboerderij in Gelderland of een concertzaal in Limburg zou moeten, maar eerlijk is eerlijk: dat kan Google Maps net zo goed en mooier.
 • Google Maps (Android / iPhone)
  Voor looproutes en als second opinion.

Afbeeldingen busdienstregelingen: Eelke-Hendrik Helmholt (CC BY-SA 3.0 NL), Eelke-Hendrik Helmholt (CC BY-SA 3.0 NL) / Afbeelding spoorboekje: Nico Split